KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Za zmařené naděje mnoha lidí dostal podvodník tři roky

Třemi lety odnětí svobody ve věznici s ostrahou odměnil v pondělí Okresní soud v Jihlavě Romana Motičáka ze Svratky na Žďársku za čtyřnásobný podvod. Muž, kterého do soudní síně přivedla policejní eskorta, neboť je vazebně stíhán v jiné trestní věci, měl přitom štěstěnu na svojí straně: prokázaná škoda totiž nepřesáhla půl miliónu korun, za což mohl dostat až osm let.


Nenapravitelný podvodník se začal živit na cizích potřebách i občanské bezradnosti v roce 2006. Tehdy si na jednom z poškozených vyzkoušel, jak zabírají slavná jména: nabídl se, že pro pomoc při komplikovaném rozvodu sežene advokáta Tomáše Sokola, jehož úspěch je zaručen. Důvěřivý muž postupně složil Motičákovi 350 tisíc korun, proslulého advokáta se ale nedočkal. Navíc svůj omyl ohlásil orgánům činným v trestním řízení až v době, kdy byl jeho nárok promlčen. Tento muž tak aspoň posloužil svědectvím dalším poškozeným.

Podvodné šachy Motičák rozehrál na více adresách

Nejvíce se vyřádil na jedné rodině z Jihlavska, kde stačil obrat o úspory starší rodiče i jejich dva dospělé syny. Než synové, kteří svěřili obžalovanému prodej a koupi vozů, při čemž přišli o více než 200 tisíc korun, zjistili, že je podvodník tahá za nos, stačili ho ještě seznámit se svými rodiči. Těm právě dělala těžkou hlavu situace dcery, která řešila spory kolem svého domu. Motičák využil příležitosti a vyrukoval povídačkou o známosti s advokátem Sokolem. Penzisty tak připravil o 140 tisíc korun na zajištění zastupování.

Jeden z poškozených měl být dokonce zastrašován, a to skupinou kolem bývalého elitního policisty Martina Foltýna. Kauza známá jako Tým Delta však dosud není uzavřena a nebyla předmětem pondělního procesu.

Dalšímu poškozenému slíbil Motičák zajištění převodu pozemků od Pozemkového fondu ČR, což od samého počátku nebylo možné. Záloha 62,8 tisíc korun tak padla na zcela jiné účely.

Předseda senátu Chalupa konstatoval, že možnost nápravy obžalovaného je ztížená a účelem trestu tak je zejména izolovat ho od společnosti.

Odvolal se

Roman Motičák se po krátké poradě se svým obhájcem Janem Ševčíkem ještě v soudní síni odvolal.

Obnovené hlavní líčení řešilo věc poté, co ji vrátila odvolací instance k doplnění výslechů – Motičák se odvolal již před rokem, kdy mu stejný soud udělil trest ve stejné výši. Podle předsedy senátu Zdeňka Chalupy ale doplněné výslechy žádnou podstatnou informaci nepřinesly.

„Soud neshledává žádnou polehčující okolnost. Ani tu základní, přiznání,“ poznamenal Zdeněk Chalupa. Jak dodal, přitěžujících okolností je celý seznam: od trestní minulosti obžalovaného za obdobnou činnost přes jeho nedávné propuštění z vězení po další dva právoplatné rozsudky týkající se zpronevěry a zanedbání povinné výživy.


(Zdroj: Krimi Zprávy Jihlava)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín