Ruszo si 21.12. 2012 vyhlédl za cíl svého útoku jihlavskou prodejnu hraček Fimfárum. Nejprve jako běžný zákazník obhlédl situaci, nechal si od prodavačky ukázat autíčko na dálkové ovládání, a když se k němu otočila zády, aby hračku odnesla k pultu, vytáhl z tašky kladivo a nic netušící ženu praštil zbaběle zezadu do hlavy.

Neměl na nájem

„Vypadal jako každý jiný zákazník. Nesla jsem mu k pokladně autíčko, které si vybral, když vtom stál nade mnou s kladivem v ruce. Řekl – zabiju tě! Přišlo mi, že je to šílenec, vůbec nemluvil o penězích, i když jsem říkala, že mu je dám. Bránila jsem se ze všech sil, ani nevím, kde se ve mně ta síla vzala. Omluvu bych přijala například od řidiče, který by mě srazil za šera na přechodu, ale ne tady od toho,“ řekla napadená prodavačka, která kromě dalších zranění utrpěla i dvě otevřené zlomeniny čelní kosti.

Ruszo přiznal, že se k přepadení odhodlal kvůli nedostatku peněz na nájem. Původně chtěl vtrhnout do prodejny s počítači, ale vzhledem k tomu, že tam byli zákazníci, vyhlédl si jiný obchod. „Měl jsem dluhy, neměl jsem na nájem, měl jsem platit alimenty na děti. Už to víckrát neudělám,“ napsal Ruszo do omluvného dopisu prodavačce.

„Jen díky intenzitě obrany napadené ženy ji nedokázal usmrtit. Kladivo nepoužil jen k zastrašení, aby se dostal k penězům. Místo toho zákeřně napadl drobnější ženu. Jen náhodou nedošlo ke smrti,“ konstatovala soudkyně Kancírová.